top of page

“Babam, kocam, devlet, sokaktaki elâlem… bunların hepsi erkek. Ve benim bunlardan kurtulmam gerekiyor. Çünkü kendimi gerçekleştiremiyorum.”

“Tek tip başörtülü olma hali hoşuma gitmemişti benim, oranın da ötekisi olmaya başladım. … Oranın da karakedisi, ötekisi olmuştum.”

“Tek tip başörtülü olma hali hoşuma gitmemişti benim, oranın da ötekisi olmaya başladım. … Oranın da karakedisi, ötekisi olmuştum.”

“41 yaşındayım ve son üç dört yıldır, beni olduğum gibi kabul eden bir ailem var.”

“O evin içinde kafamda bir sorgu lambası eksik, ama hayali olarak var, sürekli bana parmak sallayan bir adam var.”

“O evin içinde kafamda bir sorgu lambası eksik, ama hayali olarak var, sürekli bana parmak sallayan bir adam var.”

“Evet, Kürtler geldi İstanbul’a, neden geldiler bilmiyorum ve niye gelmek zorunda kaldıklarını, ben, yıllar sonra öğreniyorum.”

“Bu ülkede şu an en değer verdiğim şey kadın dayanışması, kadınların gücü, kadınların yapabilecekleri.”

Ses Kaydı

00:00 / 01:04

Deşifre

Fotoğraflar

Görüşme Notu

1979 İstanbul doğumlu, sosyal medya içerik üreticisi ve savunma amaçlı dövüş teknikleri eğitmeni.

Ailesi Sivas’tan İstanbul’a göç etmiş, memleketle doğrudan bir bağ kalmadığı için kendini istanbul’lu addediyor. Alevi-Kürt bir anne ve Sünni-Türk baba, 14 ve 16 yaşlarındayken çocukluk aşkı olarak birbirleriyle evlenen bir anne babanın 5 çocuğundan biri.

Geniş ailenin milliyetçi, muhafazakâr, dindar kanadından çocuk yaşta etkilenerek, kendi annesi ve ablaları açık olduğu halde 13 yaşında ilk kez başını örtüyor. İlk deneyimi başarısız oluyor. Ancak bir yıl sonra yine aynı aile kanadının yönlendirmesiyle İmam Hatip Lisesi’ne başlıyor. 

Çocukken anne ve babasının arasının kötü olmasından sorumluluk duyması, ilgiye açlık duyması, ilgi talep etmesi, kendisini ailenin arsızı olarak nitelemesine yol açıyor. Çıkıntılık, kara kedi hali olma durumu diyor bu durum için. Örtünme kararı ailesi içinde bir ötekilik belki ama, İmam Hatip’de de o tek tip örtünme durumu karşısında oranın da ötekisi oluyor. Soru soran herşeyi sorgulayan bir yapısı var. Orada da öteki oluyor yani.

Aslında en baştan beri gazeteci olmak istemiş. İmam Hatip sırasında da bu arzusu devam etmiş, ancak mezuniyetine denk gelen 28 Şubat ve başörtüsü yasakları üniversite eğitimi sürecine sekteye uğratıyor. Çalışmaya başlıyor ve çok hızlı bir süreçle evleniyor.

Polis olan eşinden önceleri çok yoğun bir psikolojik, sonraları başına silah dayanmasına dek uzanan bir baskı ve şiddet görüyor. Bu baskı, kapatılma ve psikolojik şiddet ortamında okumayı, öğrenmeyi hiç bırakmıyor. İki çocuk doğuruyor. Pek çok şehir geziyorlar. Bu süreçte özellikle eşinin Doğu görevi sırasında Kürtler ve ülkenin yakın geçmişinde yaşananlar hakkında bir aydınlanma yaşıyor. Eşinden boşanmaya çalışıyor ancak hem eşi hem de ailesi buna direniyor. Majör depresyonda geçen yıllar. İntihar girişimi. Daha sonra Gezi sırasında tam anlamıyla bir inançsal ve ideolojik dönüşüm yaşıyor.

Eşini, evini terk ediyor. Başörtüsünü çıkarıyor. Nihayet boşanıyor. Kendi hayatını yeniden inşa ediyor. Ailesi artık onu olduğu gibi kabul ediyor. Eşinde kalan çocuklarıyla tekrar bir araya geliyor. Bunun için çok çaba harcıyor. Sosyal sermayesi Gezi sırasında oluşuyor. Feminist dayanışma ağları içinde kendi özgürlüğünü ve yaşamını yeniden kuruyor.

  • YouTube
  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
bottom of page