“…dediler ki ev işçileri sendika kuramaz. Yani ev işçisi… Ya işte kadının adı yok. Ev işçileri sendika kuramaz.”
“Bir sürü böyle şeyler öğrendikçe, gördükçe ve hak gaspları yaşadıkça diyorsun ki yani bu böyle gitmez. Bunun tek çaresi, tek çözümü örgütlülük.”
“Bizim yaptığımız bir işçilikti. İşçilik ama hâlâ bu işçilikle ilgili sorunlarımız devam ediyor. Ve bizi hâlâ işçi olarak görmüyorlar.”
“Ama mücadeleye devam. En azından benden sonrakiler, gelecek olan nesil, gençler daha rahat, daha kolay bir yaşama sahip olsunlar isterim.”
“Biz bu ülkede kadın olarak her türlü vergimizi veriyoruz, daha cebimize paramız girmeden, ama haklarımızı alamıyoruz.”
“Yani hayallerim, sendikanın çok iyi bir noktaya gelmesi. Kadınların kendi haklarını güçlü bir şekilde savunması. Ve alanlarda gerektiği her yerde istediği şekilde, güçlü bir şekilde bir şeylerin karşısında durabilmesi.”
“Artık kadın ölümlerinin gerçekleşmemesi. İşçi, işçi olarak çalışan ev işçilerinin, işçi olarak görülmesi. Hukuki düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi. Yani hayallerimden bağımsız değil. Bunlar benim hayallerim.”
Fotoğraflar
Görüşme Notu
Gülhan Benli. Evid-Sen kurucu üyesi ve başkanı. Amasya’da doğmuş, köyde geçen çocukluğu da bir emek hikayesi. Okumayı çok sevdiği ve eğitimine devam etmeyi çok arzulamasına ragmen okumasına izin verilmemiş. Kitap okumaya hep devam etmiş ama. Kendi tabiriyle çeyiz değil kitap istemiş hep.
Çalışmış, para biriktirmiş ve İstanbul’a gelmiş. Gelir gelmez de iki çocuğun bakımını üstlenerek ilk ev işçiliğine başlamış. Pek çok hak gaspları olan, güvencesiz ve tekinsiz bir alan olan bu alanda örgütlenmek gerektiği bilincine varmış. Özellikle kadın yoğun olan bu alanın, kadının görünürlüğü açısından barındırdığı sorunları dile getiriyor.
Ev işçiliği alanında sendika kurma mücadelesinin birebir içinde olmuş. Ev işçilerinin işçi olarak tanınır olma mücadelesiyle başlayan bu uzun ve meşakkatli süreci ayrıntılarıyla aktarıyor. Uzun mücadeleler sonucu Evid-Sen’in kuruluşunu gerçekleştirmişler.
O zamandan beri aktif mücadelenin ve ev içi çalışma hayatının içinde. Örgütlülüğü ve üye kadınların koşullarını iyileştirmek için mücadele veriyor. Pandemi sürecinin bu alana etkisini ayrıntılarıyla örneklendirerek anlatıyor.
Anahtar Kelime / Tag / Index
Bu görüşmeyi referans vermek için DOI